Shayan Jalilians spesialer

Det ble ingen solskinnshistorie for Luka Jovic

Luka Jovic er på plass i Tyskland, og kommer til å fullføre andre halvdel av årets sesong på utlån i Eintracht Frankfurt. Det skal ikke foreligge en kjøpsopsjon i kontrakten, men det spekuleres i at Real Madrid uansett kommer til å prøve og selge 23-åringen i sommer. Forventningene var store da han ble hentet for 60 millioner euro sommeren 2019, men oppholdes i den spanske hovedstaden har vært preget av mange skader, lite tillit og dårlige prestasjoner. Serberen står med to fattige scoringer på 32 opptredener i Real Madrid, og selv om mange av de er innhopp fra benken, så har han ikke maktet å ta vare på sjansen når han har fått den.

Men hvorfor lyktes det ikke for Jovic i den spanske hovedstaden? Spissen som var brennhet i 2018/2019-sesongen med gode prestasjoner i Bundesliga og Europa League. Spilleren som av mange var regnet som et av de heteste talentene i verden.

Først og fremst må det nevnes at han ikke har hatt verdens enkleste oppgave i Real Madrid. Det er ingen tvil om at Zinedine Zidane har stor sans for sin landsmann Karim Benzema, og det meg god grunn: Benzema har levert på et svært høyt nivå etter at Jovic kom til klubben. Planen var nok at han sakte men sikkert skulle fases inn i laget, men det har rett og slett ikke latt seg gjøre. Benzema noterte seg for 21 mål i LaLiga forrige sesong, og var svært delaktig i at Real Madrid til slutt stakk av med LaLiga-tittelen. Det har vært nesten umulig for Zidane å vrake Real Madrid-legenden, noe som naturligvis har ført til færre sjanser for Jovic.

For å gå mer over på det taktiske, har han heller ikke passet inn i måten Real Madrid ønsker å spille fotball på. I Frankfurt-tiden spilte han stort sett hele tiden i en formasjon med to spisser på topp. Serberen klarte lettere å komme til sjanser på det viset, og behovet for at han skulle involvere seg mye i det oppbyggende spillet gjaldt ikke i like stor grad som det gjør i Madrid. Tidvis har man sett at hans lagkamerater i den spanske hovedstaden har latt seg frustrere av hans bevegelser, og det at han rett og slett ikke er kompatibel med det de andre på laget forsøker å få til.

Han fikk 420 minutter i LaLiga forrige sesong og har spilt 149 minutter denne sesongen. Det er nok langt mindre enn det han hadde håpet på, men i en klubb som Real Madrid må man gripe hver eneste mulighet man får. Det har ikke serberen klart. Det er selvsagt ingen enkel oppgave da han har spilt så lite som han har, men to mål på nesten 1000 minutter spredd over alle turneringer, er ikke akkurat tall som gir grunn til å hoppe i taket. Hans prestasjoner burde vært langt bedre.

Sist men ikke minst, må også det utenomsportslige nevnes. Det har vært snakk om at han ikke har klart å lære seg språket og at han ikke har integrert seg i garderoben. Han klarte å skade seg seg selv på trening under «lockdown», og havnet også i klammeri med politiet da han brøt karantenereglene i Serbia.

Det har alt i alt ikke vært en solskinnshistorie for Luka Jovic i Real Madrid. Et utlån er nok det beste for å få karrieren på rett kjøl igjen. Han drar nå tilbake til en klubb han har god kjennskap til, og blir etter all sannsynlighet et ubestridt førstevalg på topp fra dag én. Ting endrer seg raskt i fotballen, men kampen mot Valencia 8.november kan ha vært den siste med Real Madrid-logoen på brystet for serberen, som for et par sesonger siden var regnet som en av verdens heteste spillere.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.