Jone Warlands spesialer

Den sårbare høyrebacken

Er det ikke det ene, så er det det andre. Vår bunnsolide høyreback gjennom åtte sesonger har aldri vært oftere skadet enn nå. Hvor skal denne visen ende?
FØR SKADEN: Dani Carvajal i aksjon mot Chelsea under Champions League-semifinalene 2021.

Vi stiller klokken tilbake til 27. april 2021 og tar turen til Estadio Alfredo Di Stéfano. Real Madrid spiller den første av to kamper mot Chelsea i semifinalen av Champions League. Christian Pulisic, ofte(?) kalt fotballens svar på LeBron James, runder Courtois etter 14 minutter og putter for gjestene. Men som vanlig dukker en viss fransk spiss opp, og utlikner for vertene et drøyt kvarter senere. Resten av kampen forblir målløs og litt tam, men etter 79 minutter, fortsatt på stillingen 1-1, tusler Real Madrids Dani Carvajal av banen.

Kun én uke etter at han returnerte fra hamstringskaden som hadde holdt ham på sidelinjen i tolv kamper var han skadet igjen. Denne gangen var han ferdig med fotball for sesongen. Allerede da begynte man å snakke om hvordan fremtiden så ut. De kampene han spilte var han bunnsolid, og på tidspunktet var han enda bare 29 år gammel. Det hjelper derimot svært lite når man mister store deler av sesongen til skade. Fasiten for 20/21-sesongen ble 36 kamper med Carvajal i VIP-boksen som resultat av skader.

Spol klokken tilbake til nåtid igjen. I 21/22-sesongen har spanjolen mistet 13 kamper til skade ved halvspilt sesong. Sist i rekken er en positiv koronatest han avla under Supercopa i Saudi Arabia som han enda ikke er tilbake fra. Nå svirrer for alvor ryktene om at Real Madrid er på utkikk etter en høyreback som kan ta over for den skadelidende spanjolen. På backup står Nacho og Vazquez klar. Hvor skal det ende?

Akademiproduktet som skinte da han dro

Dani Carvajal ble født 11. januar 1992, og vokste opp i Leganés, en forstad i Madrid. Som 10-åring ble han en del av Real Madridsungdomssystem, der han jobbet seg gjennom gradene, og i 2010 tok steget opp til Real Madrid Castilla. Han gikk rett inn i startelleveren i første sesong, og ble også utnevnt som kaptein for reservelaget som skulle føre til Real Madrid Castilla tilbake til

Alfredo Di Stefano
FØRSTE STEG: Alfredo Di Stéfano akkompagnerer Dani Carvajal da akademi-spilleren legger en Real Madrid-drakt som en symbolsk start av byggingen av Real Madrids treningsanlegg Valdebebas.

Segunda División for første gang på fem år.

Tross gode resultater med reservelaget var veien til førstelaget lang. Foran ham i køen på høyrebacken var to greit store profiler i Sergio Ramos og Álvaro Arbeloa. Etter tre sesonger for reservelaget var Carvajal blitt utålmodig, og var på utkikk etter noe nytt. Svaret ble en overgang til Bayer Leverkusen i Bundesliga for fem millioner euro i 2012. Real Madrid hadde derimot ikke gitt opp spanjolen helt, og fikk lagt inn en tilbakekjøpsklausul i kontrakten skulle han vise seg fram i Leverkusen.

Og vise seg frem gjorde han virkelig. Real Madrid var såpass imponerte at de hentet ham tilbake allerede etter én sesong hos tyskerne. Debuten for Real Madrid kom 18. august 2013 mot Real Betis, en kamp de skulle vinne 2-1. Siden så han seg aldri tilbake. Carvajal ble fast inventar på høyrebacken til Real Madrid, og skulle få være med på å løfte hele fire Champions League-trofeer, to LaLiga-titler og vinne den spanske cupen. Han skrev seg inn i historien som en av Real Madrids, og kanskje også verdens beste høyrebacker gjennom tidene.

Dani Carvajal
CHAMPIONS LEAGUE-SUKSESS: Dani Carvajal løfter Champions League-trofeet over hodet etter at Real Madrid ble det første laget til å forsvare en Champions League-tittel.

Hjemsøkt av skader

Men den spanske backen var stadig mer skadeutsatt. Etterhvert som han ble eldre, ble også skadene hyppigere. Fra 17/18-sesongen til i dag har han hatt hele 15 forskjellige skadeopphold, av ulike grunner. Lucas Vazquez og Nacho har vikariert på høyrebacken, med varierende prestasjoner – og i en klubb som lenge har forsøkt å få orden på sine defensive problemer – gagner ikke denne ustabiliteten noen parter annet enn motstanderen.

Dette har vært spesielt avgjørende siden Sergio Ramos ble skadet sist sesong, og det ble klart at både han og Raphael Varane kom til å forlate klubben på sommeren. Ferland Mendy, Eder Militao, Dani Carvajal og til dels David Alaba etter han kom inn, skulle skape fundamentet i Real Madrids forsvar så klubben heller kunne fokusere på å erstatte den aldrende midtbanen, og for alvor finne erstatteren til Cristiano Ronaldo.

Tross den skadeødelagte sesongen til Carvajal ble han belønnet av klubben med en ny kontrakt som strekker seg fra sommeren 2021 til sommeren 2024. Klubben hadde nok ikke forestilt seg at også denne sesongen skulle by på skadeproblemer, men nå sitter vi altså her over midtveis i januar 2022, og Carvajal har knapt spilt en kamp siden starten av desember. Fortsatt oser det kvaliteter av Carvajal når han er på banen, men merk «når han er på banen».

VIKTIG: Carvajal har vært viktig for Real Madrid i mange sesonger, og har blitt fast inventar i startoppstillingen.

En usikker fremtid

Så hva byr fremtiden på for høyreback-posisjonen hos Real Madrid? Er det på tide å se etter nye muligheter som kan være med og skape den stabiliteten laget trenger? Under lykkerusen klubben hadde da vi kunne levere Champions League-trofeer til museumet på Santiago Bernabéu på løpende bånd, gikk det mulig litt fort i svingene da Real Madrid ikke tenkte nok på årene som skulle komme, og kvittet seg med det som kunne blitt fremtidens høyreback, Achraf Hakimi. Lånet til Dortmund ble senere et salg til Inter, der den unge marokkaneren virkelig fikk skinne. Trolig får ikke historien om Hakimi en like god slutt som Carvajal hadde i sin tid – et kjøp tilbake til Real Madrid ville kostet klubben voldsomt mye penger etter sommerens overgang til PSG. Kanskje angrer klubbledelsen på det salget til Inter den dag i dag…

Uansett er det ingen tvil om at Real Madrid må se på forsterkninger til høyrebacken neste sommer. Skulle de velge å forsette å bruke Carvajal som førsteprioritet, trengs det i det minste en spiller som kan trå til når spanjolen ikke er tilgjengelig, eller når alderen virkelig begynner å ta ham.

Dani Carvajal
LEGENDE: Selv om skadene har tatt knekken på Dani Carvajal, går han inn i historiebøkene som en Real Madrid-legende. Her blir han matchvinner mot Sevilla i ekstraomgangene av UEFA Super Cup-finalen på Lerkendal i august 2016.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.