David Enerstad Hansens spesialer

Definitivt et stort problem!

Det er ingen hemmelighet at klubbens kantspillere ikke leverer nok målpoeng. Cristiano Ronaldos arvtagere har fremdeles ikke levd opp til de skyhøye forventningene. I denne artikkelen tar vi derfor en nærmere titt på kant-situasjonen i Real Madrid.

De to siste sesongene har ikke Real Madrid sine kantspillere levert godt nok i form av målpoeng, dette er ikke til å legge skjul på. Fotballklubber i verdenstoppen som ønsker å kjempe om ligatitler og Champions League-titler, er avhengige av kantspillere som leverer målpoeng, uten noe som helst tvil.

Fjorårets sesong var meget imponerende av Real Madrid, spesielt prestasjonene i de spanske turneringene var formidable. Ser vi litt bak ligatittelen og cup-gullet, var det Karim Benzema og midtstopper Sergio Ramos som stod for mesteparten av scoringene. Spør du meg, er dette ganske uvanlig og sjokkerende, spesielt med tanke på at ingen av kantene var i nærheten av midtstopper Sergio Ramos sine 11 nettkjenninger. Ser vi tilbake på fjorårets gull-sesong, var det Marco Asensio og Vinicius som var nærmest El Capitano med kun 3 (!) scoringer hver.

Ramos straffe mot Getafe
SIKKER FRA 11-METEREN: Ramos scoret drøssevis av mål under fjorårets sesong.

Statistikk

På tide å se litt nærmere på de urovekkende tallene.

Ser vi tilbake på 2019/20-sesongen, var dette en sesong hvor Zinedine Zidane kjørte et rotasjons-system med sine seks daværende kantspillere. Zidane fant aldri to kantspillere som kunne levere målpoeng jevnt og trutt – derav ble det mye rotasjon og spilletiden ble fordelt mellom Hazard, Asensio, Vázquez, Bale, Rodrygo og Vinicius. Mye rullering mellom de seks, førte til at ingen av vingene helt fant scoringsformen eller rytmen.

Tar vi en titt på tallene fra fjorårets sesong i hjemlig liga – står disse seks kantspillerne med til sammen 13 scoringer. Sammenligner vi dette med de andre toppklubbene i Europa, har ofte disse klubbene kantspillere som på egenhånd produserer en slik mengde scoringer.

Det var derimot ikke bare nettkjenninger det skortet på fra Real Madrid sine kanter, men også målgivende pasninger. I hjemlig liga produserte kantene til sammen kun 8 (!) målgivende – noe som resulterer i 1,33 målgivende pasninger per spiller i løpet av hele sesongen.

Til sammen spilte de seks kantene 5732 minutter og leverte 21 målpoeng i LaLiga under fjorårets sesong. Hva betyr disse tallene spør sikkert du? Dette betyr at Real Madrid sine kantspillere kun produserte målpoeng hvert 273 minutt! Altså, omtrentlig hver 3 (!) kamp. Sammenlignet med tidligere historie i Real Madrid og dagens Europeiske konkurrenter, er disse tallene svært skremmende.

Los Blancos står fremdeles med de samme kantspillerne, bortsett i fra Gareth Bale (på utlån hos Tottenham). Ser vi på tallene fra årets sesong, står årets fem kantspillere foreløpig med to nettkjenninger og ni målgivende pasninger. Vázquez, Rodrygo, Vinicius, Asensio og Hazard har i år vært på banen i til sammen 3343 minutter. Nå skal det sies at Vázquez har blitt brukt en del som back, men har fremdeles en god del minutter på kanten. Uansett, statistikken viser at dagens kanter leverer målpoeng kun hvert 303 minutt. Altså, litt over hver 3 kamp! Kant-situasjonen i Real Madrid har derfor ikke bedret seg noe særlig siden fjoråret. Hvordan Zinedine Zidane velger å løse dette problemet, ja det blir spennende å se.

«Vi manglet det lille ekstra»

Etter sist kamp mot Osasuna hadde midtbanegeneral Toni Kroos følgende å si om kampen.

– Vi skapte sjanser, vi kontrollerte kampen, men vi manglet det lille ekstra på topp for å vinne. Vi visste at de kom til å forsvare seg, men med kvaliteten vår burde vi klart å skape mer, selv om banen var vanskelig i dag. Vi har ingen unnskyldninger i forhold til banen, begge lag spilte der, og det var ikke grunnen [til at Real ikke vant]. Vi mistet raskt ballen høyt i banen i dag, og det var vanskelig å spille på midten. Treneren gjorde bytter for å prøve å finne det vi manglet, men ikke mye endret seg. Vi er ikke fornøyde, for vi vil kjempe om toppen, og da hjelper det ikke med uavgjort.

Selv fulgte jeg nøye med Osasuna-kampen. I likhet med Kroos her, syntes jeg det definitivt var noe som manglet på topp. Bakromstrusler og initiativ var ikke tilstede i det fremste leddet. Kanskje det er her problemet ligger? Mangel på motivasjon og vilje til å ta disse avgjørende løpene som skaper målsjanser.

Kantspillerne i Real Madrid har til sammen levert 15 scoringer i løpet av 2019/20- og 2020/21-sesongen. På en og en halv sesong, fordelt på seks (!) ulike kanter, er denne statistikken unormal for en klubb som Real Madrid. Ser vi på verdens beste kantspillere, har de et enormt sluttprodukt. Jeg velger derfor å trekke fram Sadio Mané – en av verdens beste kantspillere. Senegaleseren har en enorm avslutningsteknikk og produserer mål nesten hver eneste uke. Det er nemlig ikke til å legge skjul på at for eksempel Rodrygo eller Vázquez, ikke besitter disse kvalitetene.

Det har derfor lenge vært etterlyst en slik spiller som Sadio Mané, etter Cristiano sitt adjø. Real Madrid-fansen fikk også ønsket sitt oppfylt i 2019, da en belgisk trollmann kom inn dørene på Bernabéu.

Ikke levd opp til forventningene

(Saken fortsetter under bildet)

Eden Hazard
SLITER: Eden Hazard har virkelig ikke fått det til i Los Blancos.

Etter at Cristiano Ronaldo forlot klubben, måtte det inn en fullverdig erstatter. Fansen skjønte selv at de ikke kunne stole på to Brasilianske tenåringer, en aldrende Vázquez, en umotivert Gareth Bale og en skadepreget Marco Asensio. Ikke misforstå her, dette er ekstremt gode fotballspillere, men om de kan bidra til Champions League-titler, er derimot usikkert. Zinedine Zidane og klubbpresident Florentino Pérez hentet derfor inn Eden Hazard for å fylle tomrommet etter Cristiano Ronaldo.

Belgierens tid så langt i den spanske hovedstaden kan kun beskrives med ett ord, katastrofal. Hazard har foreløpig blitt sett på som en fiasko blant fansen, og trollmannen har nesten ikke levert målpoeng siden han kom sommeren 2019.

Kant-situasjonen i dagens Real Madrid-lag kunne selvfølgelig sett annerledes ut, med en skadefri og motivert Eden Hazard. Helt siden belgieren kom til Real Madrid har han slitt med overvekt og skader. I hans tid i Chelsea, var han desidert en av verdens aller beste fotballspillere. Hver eneste uke i Premier League, leverte tryllekunstneren enorme kamper, noe som også er grunnen til at han entret den spanske hovedstaden. Hvis Hazard hadde vært skadefri og funnet sitt sanne jeg i Los Blancos, kunne det virkelig sett bra ut i Real Madrids angrepsrekke.

Enda en spiller som har slitt med skader, er Marco Asensio. Spanjolen har tidligere vist sitt enorme talent og fantastiske skuddbein. Asensio slet med en alvorlig skade fra juli 2019, helt til mars 2020. Helt siden Marco kom tilbake ifra skaden, har prestasjonene vært varierende. Allikevel begynner vi og se små tegn på at Asensio muligens snart kan finne tilbake til sitt sanne jeg – noe som er svært positivt. Real Madrid er avhengige av en Asensio i toppform, for en Asensio i toppform er verdensklasse!

Avhengig av hele laget

Selv om Real Madrid har et «kant-problem», vant Los Blancos en god del sølvtøy i 2019/20-sesongen.

Med manglende leveranse i form av målpoeng fra kantspillerne sine, er Real Madrid avhengige av at andre spillere leverer et godt sluttprodukt. Som sagt scoret Sergio Ramos hele 11 (!) mål i 2019/20-sesongen, noe som er helt unikt for en midtstopper. Los Blancos er derimot ikke kun avhengige av kapteinens eller Karim Benzemas leveranser for å vinne fotballkamper, ofte må klubbens sentrale midtbanespillere også bidra med scoringer. Hittil i årets sesong står både Luka Modric, Federico Valverde og Casemiro med 3 scoringer hver.

Om det faktum at Real Madrid er avhengige av at hele laget produserer målpoeng, er positivt eller ikke, er ikke godt å si. Laget er derimot ofte avhengige av at enten en av indreløperne eller Casemiro, kommer på løp fra dypet, eller produserer et langskudd ut av en annen verden.

(Saken fortsetter under bildet)

MED UTSIDEN: Luka Modric stod for en av scoringene mot Barcelona tidligere i sesongen.

Brasilianske unggutter

Vinícius Júnior og Rodrygo Goes er to av Real Madrid sine fem kantspillere i årets sesong. Foreløpig har de to brassene vist at de besitter kvaliteter, hovedsakelig dribleferdigheter og hurtighet. Spesielt Vinícius Júnior har en enorm hurtighet, men kan ofte vise til lite sluttprodukt. Det samme gjelder til en viss grad Rodrygo, unggutten er definitivt en spiller for framtiden, men per dags dato mangler det x-faktor og et skikkelig sluttprodukt. Sett fra et annet perspektiv, er spillere som Erling Braut Haaland, Ansu Fati og Jadon Sancho på brassenes alder. Så alder er på ingen måte noen unnskyldning.

De to talentfulle ungguttene er derfor ikke et problem for Los Blancos, men et prosjekt for fremtiden. Såpass ærlige kan vi være, at gode fotballspillere uten sluttprodukt ikke vinner Champions League-titler.

FOR FREMTIDEN: Real Madrid håper å se disse ungguttene i fyr og flamme årene som kommer.

Hva er dine tanker om kant-situasjonen i dagens Real Madrid?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.