Martin Helleruds spesialer

Dags for litt kritikk?

Juni Calafat har fått enormt mye skryt for å være mannen bak Real Madrids endrede overgangsstrategi de siste årene, men er det dags for litt kritikk rettet mot Real Madrids sjefsspeider?

En mann de fleste har hørt om, men de færreste kan se for seg er Juni Calafat. Brasilianeren har i dag jobben som sjefsspeider i Real Madrid, og han ble ansatt i klubben først tilbake i 2014. Før det hadde han kun jobbet på sporadiske oppdrag fra Real Madrid, og han spilte blant annet en rolle i at Los Blancos hentet Casemiro fra São Paolo vinteren 2013.

Calafat har høstet enormt med skryt spesielt for å ha funnet talenter i Sør-Amerika, men han var også mannen som ble sendt til Drammen for å speide en purung Martin Ødegaard. I senere år er det spesielt signeringene av Federico Valverde, Vinicius Jr og Rodrygo som har vært takket være Calafat sitt arbeid.

I sommer bekreftet Real Madrid at Calafat skal fortsette sitt arbeid som sjef-speider i klubben, uten at det kom noen pressemelding da han fikk denne stillingen. Hovedpersonen selv har alltid holdt seg utenfor rampelyset, og det finnes lite informasjon angående måten han jobber på, men i sommer var han ute og spiste lunsj med to av gutta han har vært med på å hente til den spanske hovedstaden.

Man vet som sagt ikke hvor lenge Calafat har rollen som sjefsspeider, men undertegnede mener det er grunnlag for å stille spørsmålstegn ved arbeidet som har blitt gjort på overgangsfronten de siste årene. I lys av at Real Madrid denne uken bekreftet å ha lånt ut Luka Jovic – som ankom klubben for 60 millioner euro forrige sommer – så mener jeg det er på tide å stille et skråblikk ved overgangsstrategien til Real Madrid, og arbeidet til Juni Calafat som sjef-speider.

Før vi tar for oss hvordan Real Madrid har gjennomført overgangene de siste årene, så skal det sies at ingenting av dette ene og alene er Juni Calafat sin feil. Men søkelyset rettes mot han i den grad han er sjef-speider i klubben, og i tillegg har han fått enormt mye skryt for overgangene han har gjennomført tidligere, og for å ha oppdaget spillere som Martin Ødegaard, Federico Valverde og Vinicius Jr.

Hvis man ser på spillerne Real Madrid har hentet siden sommeren 2017 og som har fått spilletid, og deretter deler de inn i tre kategorier, flopp, middels og suksess, så mener jeg man kan se slik på det:

Flopp: Theo Hernández, Dani Ceballos, Álvaro Odriozola, Mariano Díaz, Brahim Díaz, Andriy Lunin, Eden Hazard og Luka Jovic.

Middels: Vinicius Júnior, Éder Militão og Rodrygo.

Suksess: Thibaut Courtois og Ferland Mendy.

Dette er hvis man setter ting veldig på spissen. Spillere som Brahim Díaz og Andriy Lunin er fortsatt veldig unge, og en spiller som Dani Ceballos kan plutselig blomstre. Spillere som Reinier og Take Kubo er ikke tatt med i beregningen da disse enda har til gode å spille en offisiell kamp for Real Madrid og ikke er i a-lagstroppen denne sesongen.

SLITT: Både Luka Jovic og Eden Hazard har slitt stort med å leve opp til forventningene i den spanske hovedstaden.

Denne listen kan være grobunn for mange betraktninger, og det er nok noen overganger her Calafat har hatt mer å si for enn andre. Men hvis man utelukkende ser på denne listen så er det altså spillere som siden 2017 har blitt hentet til klubben for en samlet sum på omlag 500 millioner euro, som blir betraktet som en flopp.

Man kan også dele noen overganger inn i såkalte prestisje-overganger, og overganger hvor det ligger enormt mye arbeid og speiding bak. Thibaut Courtois er et godt eksempel på det en prestisje-overgang etter å ha blitt kåret til VMs beste keeper i 2018, mens Ferland Mendy er et eksempel på en overgang som skaper færre avisoverskrifter og hvor det muligens ligger enda mer speiding bak.

Poenget mitt er at Juni Calafat, som har høstet enormt mye ros for spillerne han har hentet til klubben, ikke skal gå fri for kritikk. Hvis man ser på Real Madrids bevegelser på overgangsmarkedet de siste årene så er det intet annet enn meget kritikkverdig. Kun Thibaut Courtois og Ferland Mendy har gått inn og ubestridt tatt en plass i førstelaget, og prestert etter det man kan forvente.

Real Madrid har staket ut en annen kurs og satser nå på å hente unge spillere, for så å utvikle de til verdensklasse i egen klubb. Prima-eksemplet på dette er Casemiro, som kanskje var en av de første spillerne man hentet på det grunnlaget – etter anbefaling av nettopp Calafat.

Men hvis Real Madrid skal henge med i toppen av europeisk fotball og fortsette utviklingen sin så er man nødt til å gjøre det bedre på overgangsmarkedet enn hva man har gjort de siste årene. Man har hentet spillere for dyre summer, som av forskjellige årsaker ikke har lyktes i klubben. Kursen er riktig, men det må rett og slett leveres på et høyere nivå fremover.

Hva tenker du om overgangene til Real Madrid de siste sesongene?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.