Athletic Club 0-1 Real Madrid

Det var en kamp av det sjanse-fattige slaget søndag kveld, hvor Real Madrid muligens ble snytt for straffespark i den første omgangen. I andre omgang fikk omsider Los Blancos den avgjørende scoringen da Nacho løpte en ball i mål til 0-1.

Estadio de San Mamés, Bilbao
LaLiga Santander, runde 37
Søndag 16.mai, kl:18.30

0-1 Nacho Fernández (68′) – Assist: Carlos Casemiro

RØDT KORT: Raúl García (88′)

Søndag kveld, dagen før nasjonaldagen i Norge så var det igjen duket for spill i LaLiga Santander. Los Blancos lå i forkant av runden to poeng bak byrival Atlético Madrid, og hadde ikke noe annet valg enn å gå for tre poeng denne runden. Turen gikk til nord-Spania, til Baskerland, og nærmere bestemt Bilbao, hvor Athletic Club de Bilbao stod klare på Estadio de San Mamés. Motstanderne tapte for Huesca i forrige runde av ligaen, men i forkant av dette var de ubeseiret de siste ni kampene, hvor både Atlético Madrid og Sevilla måtte gi tapt for Athletic Club. Real Madrid har på sin side ikke tapt siden slutten av januar i den hjemlige ligaen, og står med 16 kamper på rad uten tap. Scenen var klar for to giganter i den spanske ligaen.

Real Madrid: Courtois – Odriozola, Militão, Nacho, Gutierrez – Modric, Casemiro, Valverde – Rodrygo (Hazard 77′), Benzema, Vinícius Júnior (Asensio 59′)

Athletic Club: Simon – De Marcos, Yeray, Iñigo, Balenziaga – Berenguer, García (Vesga 65′), Vencedor (Lopez, Morcillo (65′) – Williams (Villalibre 65′), Tirapu (Ibai 72′)

DE ELLEVE UTVALGTE: Zinedine Zidane valgte følgende elleve fra start søndag kveld, og muligens for siste gang på bortebane?

Snytt for straffespark?

Vi må nesten en halvtime ut i oppgjøret for å finne kampens første halv-sjanse på San Mamés. Det var midtbanespiller Luka Modric som testet lykke med skuddfoten etter 26 minutter, men Unai Simon hadde kontroll og reddet. Kun et lite minutt senere kombinerte Real Madrid flott på siden, hvor Odriozola kom seg inn i feltet, og sendte ballen via albuen til en motspiller og til corner. VAR tok en titt på situasjonen, og var enige med Lahoz om at et straffespark ikke var nødvendig. Det virker nesten som en skandale at Real Madrid ikke får straffespark der, i en situasjon hvor armen helt klart forlenges ut fra kroppen og hindrer innlegget. Josep Pedrerol var blant annet ute på twitter, hvor han skrev at avgjørelsen var en «skandale».

TAR NIVÅET: Miguel Gutierrez viste nok en gang at han er god nok til å spille for Real Madrid mot Athletic Club.

Det var ikke spesielt mye som skjedde det siste kvarteret, hvor begge lag hadde ballen, og begge lag forsvarte seg godt. To minutter før hvilen kom omsider vertene til deres første sjanse da de ble tildelt frispark lik utenfor 16-meteren til Real Madrid. Alex Berenguer gjorde seg klar, og forsøkte curle ballen i det lengste hjørnet, men forsøket var litt for svakt plassert og endte en snau meter utenfor. Dermed gikk lagene inn i hvilen på 0-0, hvilket også var stillingen i Madrid hvor Atlético Madrid og Osasuna spilte en særdeles viktig kamp i jakten på tittelen.

Redningsmannen Nacho

Det var gjestene fra hovedstaden som var første frempå i den andre omgangen, hvor Militão stanget en corner like utenfor etter tre minutter. Kun et par minutter senere avanserte vertene hurtig fremover på en overgang, hvor kantspiller Morcillo forsøkte et skudd, men Thibaut Courtois reddet avslutningen. Noen sekunder senere var det Iñigo Martinez sin tur til å teste lykken, men forsvareren traff ikke mål med sin avslutning. Det svingte frem og tilbake nå for rett etter avslutningen til Iñigo så testet Vinícius Júnior lykken på motsatt side, men heller ikke den unge brassen klarte å få skuddet på mål.

Like før timen var Luka Modric frempå igjen, hvor han på ny testet lykken med et skudd på mål, men Simon var god og avverget. Noen minutter senere hadde Real Madrid hjørnespark, og Modric svingte inn hvor Casemiro ruvet høyest i feltet, og headet ballen på mål, men tverrliggeren stod i veien og hindret brassen. Drøyt tjue minutter før full tid hadde Real Madrid hjørnespark igjen, hvor ballen gikk frem og tilbake i feltet før Rodrygo fanget den opp, og spilte frem Casemiro på siden. Brassen la til rette, og spilte på tvers i feltet hvor ballen til slutt traff Nacho og endte i mål. VAR brukte tid på å sjekke scoringen, da Benzema var i offside, men ettersom ballen var innom en forsvarer før den traff Nacho så ble scoringen stående, 0-1.

JUBELSCENER: Real Madrid var i ekstase etter scoringen til Nacho mot Athletic Club de Bilbao.

Et kvarter før tull tid sendte innbytter Ibai Gomez et fantastisk innlegg med utsiden av foten inn i boksen mot Villalibre, men angriperen klarte ikke å få kontroll på avslutningen, og sendte ballen over mål. Et par minutter senere var de frempå igjen, hvor et skudd gikk i retning målet til Thibaut Courtois, men belgieren hadde på ny kontroll og hindret scoring. Drøyt fem minutter før full tid fikk vertene en ny stor mulighet da ballen ble svingt inn i feltet mot innbytter Mikel Vesga, og fikk et rent treff med hodet, men ballen endte like utenfor lengste stolpe. To minutter før full tid pratet Raúl Garcia på seg sitt andre gule kort, og ble sendt i dusjen, samtidig som Luis Suarez sikret tre poeng for Atlético Madrid. Dermed vant Real Madrid, men de er fortsatt to poeng bak byrivalen før siste serierunde.

Thibaut Courtois (6): Den belgiske sisteskansen får ikke veldig mange utfordringer søndag kveld, men er trygg og god de gangene han må ut i aksjon. Har et par redninger på skudd, er aktiv i feltet og har noen særdeles gode igangsettinger. I tillegg må han berømmes for de stegene han har tatt med ball i beina, hvor han virker tryggere og tryggere for hver kamp som går.

Álvaro Odriozola (6): Personlig hadde jeg Odriozola som ferdig etter sesongen, men backen har levert solid når han har fått tillit. Er alltid med fremover i banen, og skaper overtall på høyresiden til enhver tid. Jager ballen, skaper kombinasjoner og holder i tillegg stand defensivt. Spiller en godkjent kamp igjen.

Eder Militão (6): Har relativt god kontroll defensivt, og avverger en mulig farlighet etter fem minutter etter en svak pasning av Casemiro. Sterk i luftrommet som vanlig, hvor han kommer til en sjanse offensivt, og samtidig stanger unna en del defensivt. Trygg med ballen i beina, og viser tidvis frem solid pasningsspill med flere lange balle opp mot kantene.

Nacho Fernández (7 BB): Banens gigant i kveld, om det er mulig å si i en slik kamp. Har full kontroll defensivt, og det skjer sjeldent noe som helst rundt han. Bidrar med trygghet i pasningsspillet, og flere gode ball-brudd. Scorer også kampens eneste mål da pasningen fra Casemiro treffer han i leggene, og ender i mål. Banens beste grunnet sin defensive soliditet og scoringen.

Miguel Gutierrez (6): Dette er en unggutt som virker til å ha det som skal til for å lykkes i Real Madrid. Bidrar offensivt hver eneste gang han har muligheten, og skaper gode kombinasjoner med Vinícius Júnior, og/eller Benzema. I tillegg til å bidra offensivt så har han også god kontroll defensivt, og det er særdeles lite som skjer på hans side før unggutten bryter ballen.

Luka Modric (5): Kroaten spiller en kamp helt på det jevne søndag kveld mot Athletic Club. Forsøker å skape kombinasjoner, og vrir spillet fra side til side, men når vertene legger seg dypt klarer han ikke påvirke spillet nevneverdig. Har et par avslutninger på mål, og et par gode hjørnespark, men det blir en kamp på det jevne.

Carlos Casemiro (5): Holder på å rote det til for Real Madrid etter fem minutter da han spiller en pasning på tvers, men Militão rydder opp. Marker seg offensivt også med en heading i tverrliggeren. Blir en kamp som bølger litt for ankeret, med noen feil og noen gode involveringer.

Federico Valverde (6): Jobber utrettelig gjennom hele oppgjøret, som vanlig. Viser frem tempo, evne til å takle, og skaper en rekke gode brudd. Balanserer midtbanen godt, og blir viktig for å skape trygghet og stabilitet for å ro inn seieren. Flink til å spille frem et ledd, og/eller vurdere om pasningen må sidelengs.

Rodrygo Goes (4): Helt annerledes kamp for Rodrygo enn mot Granada. Får mindre plass, og mindre tid, hvilket også resulterer i mindre rom å utfordre. Dette hemmer han ganske mye, og kantspilleren leverer ingen god prestasjon. Forsøker å skape noen kombinasjoner, spesielt med Odriozola, men det lykkes ikke nevneverdig.

Karim Benzema (4): Jeg har nevnt dette mange ganger før, men i kveld var det verre enn noen gang. Faller langt ned i banen gang på gang for å starte angrepene, men dette gjør at han ikke er i boksen når innleggene er klare. Klarer heller ikke å gjøre spesielt mye ut av de sjansene eller de ballene han får nære motstanderens mål. Absolutt ingen god kamp.

Vinícius Júnior (5): Den av de i angrepet som forsøker mest, og skaper mest. Får til noen relativt gode kombinasjoner med Gutierrez ute på den venstre siden. Det blir omsider ikke mer enn et par halvsjanser, og unggutten byttes ut etter en time. Må ta bedre vare på mulighetene sine.

Marco Asensio (5): Ikke noe spesielt godt innhopp av spanjolen. Spiller pasninger, og forsøker noen kombinasjoner, men det ebber ut ingenting. Må opp flere hakk om han skal gjøre seg fortjent til plassen som høyrekant fra start.

Eden Hazard (N/A): Spiller for kort tid til å få noen vurdering. Gjør omsider ingenting ut av seg den tiden han er på banen, og må opp flere hakk for å ta plassen fra Vinícius Júnior.