Mats Hermansens spesialer

3 grunner til at Madrid vinner ligaen

Madrid har vist utrolig form i sine 5 siste kamper, mens Barcelona virker som et synkende skip. Her er 3 grunner til at Madrid vinner ligaen i år.

1. Zidanes taktikk

En viktig grunn til at Madrid ligger noen meter foran Barcelona er Zidane sine taktiske vurderinger. Ikke bare har Zidane stilt opp laget på over 100 forskjellige måter i de siste årene, men han er også en tilhenger av rotasjon. Siden returen har 21 spillere fått prøve seg på banen. Det er kun 2 spillere, Courtois og Varane, som har startet og fullført hver eneste kamp. Det er også kun Benzema, Carvajal, Courtois, Ramos og Varane som har startet hver kamp. Zidane har også benyttet seg av 5 forskjellige startere til høyre-ving posisjonen. Både Bale, Rodrygo, Isco, James og Valverde har fått prøve seg i posisjonen. I tillegg har viktige offensive spillere fått rikelig med hvile. Hazard spiller sjeldent mer enn 60 minutter. Vinicius, som har vist seg fra sin beste side, har enten stått over enkelt kamper eller spilt maks 80 minutter. Modric og Marcelo har også fått rikelig med hvile og spiller omtrent annenhver kamp. Med denne taktikken holder Zidane troppen frisk og spillerne uthvilte. Courtois og Varane er ikke nærheten av å oppleve like stor belastning som andre spillere og kan dermed spille stort sett alle kampene. Varane er mye mindre offensiv en Ramos. Det er også nærliggende å tro at Militao vil starte enkelte kamper for å få hvilt både Ramos og Varane. Militao kan også benyttes på høyre-back, for å hvile Carvajal.

2. Barcelona er for avhengige av to spillere

I Barcelona er situasjonen annerledes. Barcelona har tapt 4 poeng siden returen og Madrid har et forsprang på 2 poeng. Tallene er allikevel gode. Barcelona har kun sluppet inn 3 mål på de siste 5 kampene i motsetning til Madrids to baklengsmål. Barcelona har levert 9 scoringer på sine siste 5. Madrid har levert 11. Barcelona og Madrid ligger nokså likt, men problemet har kommet de siste 3 kampene. Barcelona spilte uavgjort mot Sevilla. De leverte 3 skudd på mål mot Sevillas 4. Barcelona vinner 1-0 mot Bilbao og er overlegne med 6 skudd mot mål. Mot Celta Vigo, som endte 2-2, leverte Barcelona kun to skudd mot mål mot Celta sine 7. Trenden viser at Barcelona har slitt i sine siste 3 kamper, stort sett mot lavt liggende lag. Barcelona mangler mange av de kreative spillerne Madrid har. Zidane kan slenge på både Isco, Rodrygo, Modric og Vinicus. Dette er alle spillere som kan åpne opp lavtliggende lag og skape hodebry for motstanderne. Til og med Benzema kan være utrolig kreativ til tider, som vi så på søndag. I Barcelona er det kun Messi som kan levere på samme nivå. Både Griezmann, Ansu Fati og Dembele har ikke vist seg å være avgjørende. De sliter også på midtbanen, der både Arthur, Rakitic og Vidal ikke har vært på sitt beste. Den beste midtbanespilleren til Barcelona, Busquets, var suspendert mot Celta Vigo. Det forklarer kanskje tallene i denne kampen. Men Busquets tåler ikke særlig stor belastning og blir ofte byttet ut etter en time. Messi har i tillegg startet og fullført hver eneste kamp. Messi er Messi, men til og med han har godt av en pause i blant. Kan det være at nedgangen i de siste 3 kampene har kommet som følger av en sliten Messi og Busquets? Det blir heller ingen hvile i kveld, da de møter Atletico Madrid.

3. Harmonien i laget

Et viktig bidrag Zidane kommer med, i tillegg til rotasjon og taktikk, er harmonien i laget. Per nå er Madrid mindre avhengig av en enkelt spiller og det er ingen som står høyt over de andre. I Ronaldo sin tid i klubben var Ronaldo den største stjernen og laget måtte bygges rundt han. Zidane har endret denne holdningen, forsåvidt også når Ronaldo fortsatt var i klubben. Ingen står høyere enn klubben og alle jobber mot et felles mål. Det er sikkert irriterende for Hazard, Vinicius og Rodrygo å stå over enkelt kamper. Men det virker ikke som de er bekymret. James er vel den eneste som virker misfornøyd, men det er klart at han ikke prioriteres av Zidane. I Barcelona er situasjonen mere rotete. Messi virker ikke fornøyd med nåværende trener og det gikk spekulasjoner på lørdag da han tilsynelatende ignorerte assistent-treneren. Har Setien kontroll på garderoben? Barcelona har også solgt Arthur til Juventus for å løse ut midler. Dette kan vel heller ikke ha falt i god jord blant spillerne, selvom Pjanic er en spiller i verdensklasse. Messi har vist slike takter tidligere og det er åpenbart at han prioriteres over resten av laget. Kanskje Griezmann ikke presterer fordi han står i skyggen til sin argentinske lagkamerat? I Madrid er stemning harmonisk og det virker som at alle ønsker å gi alt for å vinne tittelen. I Barcelona var stemningen dårlig etter trenerbyttet og de er usikre på kursen fremover. Harmonien i laget kan være avgjørende når gullet skal avgjøres på tampen.

Hva sier dere?

Legg inn en kommentar