Shayan Jalilians spesialer

– Ikke en ideell situasjon

Martin Ødegaard har vært tilgjengelig for spill og skadefri de seks siste kampene. I fem av de har han vært ubenyttet reserve, og på de seks siste kampene har han kun spilt syv minutter. Lørdag kveld spilte Real Madrid borte mot Osasuna, og igjen gjentok historien seg da nordmannen måtte finne seg i å se hele kampen fra benken.

Etter kampen sa Toni Kroos at «vi må skape mye mer enn det vi gjør, og med den kvaliteten vi har er det uakseptabelt at vi skaper så lite». Thibaut Courtois slang seg også på og mente at Real Madrid «mangler noe». Det har fått mange supportere som mener at Ødegaard bør få flere sjanser til å reagere, og i flere spanske medier etterlyser de også at tiden er inne for å gi Drammens store sønn flere minutter på banen.

Vi skrur tiden tilbake til Ødegaards låneopphold i Real Sociedad i 19/20-sesongen. 22-åringen var en av baskernes viktigste spillere, og mye av deres offensive spill var bygd rundt det at han skulle ha ballen så mye som mulig. Under Imanol Alguacils ledelse spilte midtbanespilleren hele 31 kamper i LaLiga – 29 fra start. Det resulterte totalt i 2532 verdifulle spilleminutter i det mange regner som en av de to beste ligaene i verden.

Første halvdel av sesongen var han utvilsomt en av de beste midtbanespillerne i LaLiga, og fikk i september en utmerkelse som månedens beste spiller. Ødegaard ble tidvis sammenlignet med Real Madrid-legenden Guti, og imponerte alt og alle med sitt fantastiske overblikk, pasningsfot og driv med ball. Midtbanespilleren slo et par målgivende pasninger som fikk mange til å hoppe opp av sofaen, og defensivt hadde han også tatt store steg. Fysikken var bedre enn noen gang. Det ble scoring i Copa del Rey mot Real Madrid, hjemme mot Atlético Madrid sendte han baskerne til himmels med et mål og mot Barcelona leverte han strålende.

ramos ødegaard

Så kom andre halvdel av sesongen. Hans prestasjoner falt betraktelig. Han fullførte kamper i mindre grad, noe som hadde en sammenheng med den mye omtalte jumpes knee-skaden. Fra 19. til 38. serierunde noterte han seg for kun én målgivende pasning. Planen var dog å ta det helt med ro, da han i utgangspunktet skulle spille i Real Sociedad i to sesonger.

Men det var helt til Zinedine Zidane bestemte seg for å ta opp telefonen å ringe sin tidligere elev fra Castilla-tiden. På sensommeren hadde ikke Real Madrid mulighet til å hente inn nye spillere. Spillerne hadde godtatt lønnskutt, og i administrasjonen jobbet klubbens folk med å senke kostnadene så mye som mulig. Real Madrid manglet kreativitet på midtbanen, og tenkte da at det vil være en god idé å hente hjem nordmannen, som totalt sett hadde levert en imponerende debutsesong i LaLiga.

Så sitter vi her i dag. Kalenderen viser januar 2021, og det som så ut til å være en smart og god idé med å hente tilbake Martin Ødegaard, har utviklet seg til å bli en frustrerende og tøff situasjon. Drammenseren startet noe overraskende de to første LaLiga-kampene i årets sesong, mens den påfølgende tiden har vært preget av lite spilletid og en del skader / sykdom. 22-åringen fikk riktignok også tillit fra start i to Champions League-kamper mot Inter og Shakhtar Donetsk, men totalt sett har han fått langt mindre spilletid enn det man på forhånd hadde trodd. Jeg skal nå se litt på diverse årsaker til at han har fått spille så lite.

  • Skader

Det er ikke til å stikke under stol at han dessverre begynner å få en lei skadehistorikk. Skader ødela mye av det andre halvåret hans i Real Sociedad, og i den spanske hovedstaden har han også hatt to skader som har gjort at han har gått glipp av totalt ti kamper. Det er som kjent en komprimert sesong, der kampene kommer på rekke og rad. En liten skade slik situasjonen har blitt i dag, er nok til at spillere fort går glipp av 4-5 kamper. Ifølge Transfermarkt har nordmannen hatt en leggskade og en muskelskade som har holdt han på sidelinjen i ti kamper denne sesongen.

  • Prestasjoner

I en klubb som Real Madrid er kun det beste godt nok. Historien har vist mange eksempler på spillere som har levert svært godt tidligere i andre klubber, men som faller gjennom når de kommer til Real Madrid. I dagens tropp har man to gode eksempler: Eder Militao og Luka Jovic. Det er to unge spillere, som før de kom var regnet som de største talentene i Europa, men som får svært lite tillit av Zidane på bakgrunn av labre prestasjoner. Ødegaard har tidvis vist noe av det som bor i ham, og da spesielt de første 45 minuttene i bortekampen på San Siro mot Inter.  Ellers har han ikke evnet å ta tak i kampene slik Zidane krever av en midtbanespiller i Real Madrid. Det har blitt litt for «feigt», passivt og altfor mye på tvers. Det kan selvsagt ha noe med taktiske instruksjoner å gjøre, men jeg føler likevel at det er noe litt grått og kjedelig over det nordmannen presterer på banen. Samtidig er dette noe som mest sannsynlig vil bli bedre dersom han får flere sjanser.

  • Konkurransen

Luka Modric (1289 minutter i LaLiga), Casemiro (1214) og Toni Kroos (1200) er Zidanes ubestridte midtbanekonstellasjon. Det er tre av franskmannens mest betrodde menn, og det er urimelig å tro at Ødegaard per dags dato er bedre, eller bør få spille mer enn disse tre som i en årrekke har vært blant verdens beste spillere. Det som dog gir grunn til bekymring, er at det nå ser ut som at 22-åringen er bakerst i køen. Fede Valverde (741) og Isco (359) spiller mer enn Martin Ødegaard (232). Isco, som snart blir 29 år, har ytret sitt ønske om å forlate Real Madrid, og har heller ikke vist noe som tilsier at han er god nok på lang tid. Likevel har Zidane ved flere anledninger valgt å benytte seg av spanjolen foran Ødegaard når han skal gjøre endringer underveis i kamper – senest lørdag mot Osasuna. Det er langt fra ideelt. Slik det ser ut nå har ikke Isco en framtid i Real Madrid, men spiller likevel mer.

  • Zidanes nye  politikk + tøff situasjon for laget

Den legendariske treneren har blitt kjent for å gjøre store endringer på laget fra kamp til kamp, men det har han sluttet med de siste månedene. Etter flere dårlige resultater i LaLiga og nesten exit i Champions League, skal spillerne visstnok ha kommet med sine ønsker om at franskmannen skal gjøre færre endringer på laget. Det viste seg å gi resultater da Real Madrid i løpet av en uke slo Atlético Madrid, Sevilla og Gladbach. Etter det har han fortsatt å stole på en stamme han har satt, og gjør kun endringer dersom det er skader eller suspensjoner. Det er også en faktor som har gjort at Ødegaard har fått færre sjanser fra start, enn det han kanskje ellers ville fått. Los Blancos tok seg videre i Champions League med et nødskrik, og i LaLiga er de poenget bak Atlético Madrid som også har tre kamper til gode. Det spøker virkelig med tanke på sølvtøy, og det kan være en faktor til at Zidane ikke tør / ønsker å eksperimentere med laget, og føler derfor at det beste er å sende utpå de han har mest tro på.

PRE-SEASON: Martin Ødegaard under pre-season i august 2020.

Veien videre

Det har vært tunge måneder for Martin Ødegaard. Jeg ønsker å presisere at jeg på ingen som helst måte tror at jeg vet mer enn Zidane, men i denne artikkelen har jeg rett og slett forsøkt å se på noen av årsakene til at det har gått så trått for drammenseren. Zidane kjenner disse spillerne bedre enn alle andre, og det er tross alt han som jobber med dem hver eneste dag.

Forholdene ligger til rette for Ødegaard. Klubben hentet ingen nye spillere i det forrige overgangsvinduet, det er en aldrende tropp og Real Madrid er ikke helt der de bør være. Likevel har Zidane gjort sine valg. Men det snur fort i fotball og det er fremdeles mange kamper igjen som skal spilles. Real Madrid skal den neste tiden spille både Copa del Rey og spansk Supercup, og der bør Ødegaard ha langt større muligheter til å få noen minutter på banen – spesielt mot Alcoyano i 16.-delsfinalen i cupen.

Mange supportere har flørtet med tanken om at Ødegaard bør lånes ut, men det kan jeg fastslå ikke kommer til å skje. Det er et vanskelig marked, og det er ikke enkelt å dra til en ny klubb midt i sesongen. I tillegg skal han fortsatt være en spiller de høytstående herrene i klubben har stor tro på, og vi må huske på at det ikke er enkelt å bryte inn i elleveren til en av verdens største klubber.

Det er ikke en ideell situasjon med tanke på 22-åringens utvikling, men som nevnt; det kan snu fort i fotball. Og kanskje har han godt av å møte litt motgang. Kjenne litt på det at han virkelig må jobbe hardt for plassen sin og at ingenting er gratis. Det er jo tross alt i motbakke det går oppover, er det ikke?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.